HRVATSKA AUTORSKA AGENCIJA – CENTAR ZA INTELEKTUALNO VLASNIŠTVO d.o.o.

OIB: 93451064376
Sjedište društva - Ribnjak 40
10000 Zagreb
Tel.: +385 1 4828 060 
Fax.: + 385 1 4921 195
Email: info@haa.hr

Autorska prava

 
Autorsko pravo je pravo autora u pogledu njegovog autorskog djela. Autori djela iz područja književnosti, znanosti i umjetnosti imaju isključivo pravo korištenja svog djela, a drugima mogu odobriti ili zabraniti korištenje djela.

Obzirom da autori imaju isključivo pravo disponiranja svojim djelima, mogu prepustiti, odnosno ustupiti pravo korištenja svojih djela drugim fizičkim ili pravnim osobama, s tim da se način korištenja njihovih djela i uvjeti reguliraju autorskim ugovorom.  Za razliku od imovinskih prava, moralna prava autora nisu prenosiva, što znači da autor uvijek mora biti naznačen i priznat kao tvorac svog djela. Autorskim pravom ne štiti se ideja nego autorsko djelo koje je izražaj ideje, bez obzira na vrstu ili kvalitetu izražavanja. Autorsko pravo nastaje samim ostvarenjem djela i za razliku od većine drugih oblika intelektualnog vlasništva, ne podliježe administrativnim ili registracijskim postupcima.

 Autor može biti fizička osoba koja je autorsko djelo stvorila. Autori mogu osobito biti:
  • autori pisanih djela svake vrste, kao što su književnici, novinari, autori znanstvenih djela i računalnih programa, prijevoda, prilagodba i drugih prerada
  • autori govornih djela
  • autori dramskih i dramsko-glazbenih djela, autori koreografskih djela
  • autori kinematografskih djela, te ostalih audiovizualnih djela
  • autori likovnih djela svih grana likovne umjetnosti, autori djela arhitekture, grafike, primijenjene umjetnosti i industrijskog oblikovanja, kao i autori fotografskih i kartografskih djela
  • autori tehničkih i tehnoloških inovacija i unapređenja, tehničkih nacrta, skica, tabela sl.
  • autori računalnih programa

Zakone i relevantne propise iz područja zaštite autorskih prava možete pronaći ovdje.

Za sve upite o zaštiti Vaše intelektualne tvorevine budite slobodni kontaktirati nas putem e-maila ili telefona ili doći osobno u našu poslovnicu.
 
Print Bookmark and Share
Suradnici

Smiley face Nevladina, neprofitna i nestranačka strukovna udruga HDLU potiče razvoj vizualne kulture brigom o društvenom i ekonomskom statusu svojih članova, poticanjem umjetničkog stvaralaštva te osmišljavanjem i provođenjem dinamičnog izložbenog programa i međunarodne suradnje.