HRVATSKA AUTORSKA AGENCIJA – CENTAR ZA INTELEKTUALNO VLASNIŠTVO d.o.o.

OIB: 93451064376
Sjedište društva - Ribnjak 40
10000 Zagreb
Tel.: +385 1 4828 060 
Fax.: + 385 1 4921 195
Email: info@haa.hr

''Edo Murtić - Keramika'': otvorena prva cjelovita retrospektivna izložba Murtićevog opusa u keramiciU organizaciji Muzeja za umjetnost i obrt te Fundacije Murtić, člana udruge “Ars Croatica”, u Muzeju za umjetnost i obrt otvorena je izložba pod nazivom “Edo Murtić – Keramika”.  Izložba je otvorena 14. studenog 2015, a svi zainteresirani je mogu pogledati do 3. siječnja 2016.

Izložba predstavlja prvi objedinjeni prikaz Murtićevog opusa u keramici, koja je poznata kao njegova posebna strast, a naglasak je na retrospektivnom prikazu koji uključuje tanjure, murale i monumentalne keramičke stijene obuhvaćene ciklusom “Nova apstrakcija”. ‘’Nova apstrakcija’’ naziv je za značajni dio opusa njegovih zadnjih godina stvaralaštva, a izložba također obuhvaća i predloške te skice za izradu keramike koje je Edo Murtić izradio u periodu od 1998. do 2000. godine te nije dočekao njihovu realizaciju. Izlošci su  dio privatne zbirke Fundacije Murtić, u čijoj su produkciji izvedeni svi prikazani radovi koje je Edo Murtić skicirao, ali nije stigao realizirati.

Edo Murtić bio je poznat po stvaralačkoj svestranosti i razvoju svog izričaja u raznim  umjetničkim tehnikama, a svojim slikarskim opusom i snažnom umjetničkom osobnosti obilježio je i formirao kulturni život Hrvatske i regije u drugoj polovici 20. stoljeća. Svojim jedinstvenim i prepoznatljivim slikarskim stilom ostvario je jedan od najutjecajnijih opusa visokog modernizma u Jugoistočnoj Europi. Njegove izložbe 1953. godine u Zagrebu i Beogradu među prvim su samostalnim izložbama koje su u socijalističkom svijetu prezentirale elemente apstraktne umjetnosti. Edo Murtić ostvario je više od tri stotine samostalnih i isto toliko skupnih izložaba na svim kontinentima, uključujući i zapažene nastupe na Venecijanskom bijenalu, a dobitnik je mnogih velikih domaćih i inozemnih nagrada i priznanja.


Print Bookmark and Share
Suradnici

Smiley face Nevladina, neprofitna i nestranačka strukovna udruga HDLU potiče razvoj vizualne kulture brigom o društvenom i ekonomskom statusu svojih članova, poticanjem umjetničkog stvaralaštva te osmišljavanjem i provođenjem dinamičnog izložbenog programa i međunarodne suradnje.